12 Mart 2017 Pazar

Herkese selam!

Bugün yazacağım konuyu gerçekten uzunca bir vakit düşündüm. Sonunda okulumun eğitimi hakkında yazmaya karar verdim. Aslında, okuduğum okulların eğitimi desem daha doğru olabilir çünkü bu anlamda gerçekten işinize yarayacak çok fazla bilgimin olduğunu sanıyorum. Öncelikle ben İstanbul Aydın Üniversitesi Foreign Trade, yani ingilizce dış ticaret, bölümü mezunuyum. Bölümüm 2+1 yani hazırlık eğitimi ile beraber toplamda 3 yıllık bir bölümdü.

Lise eğitimim boyunca hep "Radyo Televizyon ve Sinema ve Görsel İletişim Tasarımı" bölümlerine meraklıydım. Hep bu bölümler için çalıştım. Sınav sonucum geldiğinde çok sınırlardaydım ve devlet üniversitesine zaten puanım yetmiyordu. İstanbul Aydın Üniversitesinin %75 burslu bölümlerine ise geçen yıla göre puanım yetiyordu. Neyse, tercih zamanları geldi. Ben en başa istediğim bölüm hangi okulda varsa hepsini burslu olarak yazdım. Tercih süresinin bitmesine bir iki gün kala da en altlara iki yıllık bölümler ekledim. İşimi şansa bırakmamak adına tabii.

Tercihleri hiç unutmuyorum, gecenin bir yarısı açıklamışlardı. Sonucumu zar zor öğrenebilmiştim. İstanbul Aydın Üniversitesi- İngilizce Dış Ticaret yazısını görünce hiç sevinmedim. Hiç mutlu olmadım. Hatta gerçekten baya üzüldüm. Çünkü, düşünsenize istediğiniz bölümle uzaktan yakından alakası bile yok. Neyse, kayıt vakti geldi gittik kayıt oldum. Hazırlık başladı, sonra okul bitti. Sırada Dikey Geçiş Sınavı vardı. Çünkü iki yıllık önlisans mezunu olarak iş hayatına giriş yapmak istemiyordum. Sınava mezun olduğum yıl çok çalışamadım. Yine sadece İstanbul istediğim için, tutturamadım da haliyle. Bu arada Dikey Geçiş sınavına 2 yıl hazırlanmış biri olarak da tecrübelerim oldukça fazla. Tam böyle sınav dönemlerindeyken yazılarımı biraz da bu alanda şekillendirmek istiyorum.

Sınavı kazanamadığım yıl bir sonraki sene için tekrar çalışmam gerektiğine karar verdim. Yani, neyse olmadı açık öğretimden devam edeyim demedim hiçbir zaman. Tekrar çalıştım, bu sefer dershaneye kayıt oldum. Gel zaman git zaman sınav vakti geldi, sınav ertelendi, tekrar sınav vakti geldi. Girdim sınava çıktığımda emin değildim. Sınavım nasıl geçti bilmiyordum yani. Sonra epey zaman geçti. Herkesin okulu başladı. Bizim daha sonuçlar bile açıklanmamıştı. Puanlar, sınav sonuçları açıklanmadan önce yayınlandı. Garip işler döndü. Ben daha sonuç sayfamı görmeden Medeniyet Üniversitesinde İktisat bölümünü kazandığımı öğrendim. Sonra sonuçlar açıklandı. Gidip kaydımı oldum. Bu arada tercih listesinde bölümün türkçe olduğunu bilerek ve isteyerek okulu tercih ettim. Hem daha kısa zamanda bitecekti okul, hem de yapacağım iş hakkında anlayarak bilgi sahibi olup o şekilde mezun olabilecektim. Neyse okula kayıt için gittiğimde bölümün %30 ingilizce olduğunu ve hazırlık okumak zorunda olduğumu öğrendim. Gerçekten yıkıcı bir darbeydi. Ona da tamam dedim ve taa Kartal- Cevizli yerleşkesindeki hazırlık eğitimine başladım. Bu arada hazırlık binasının burada olduğunu bilmeyenler hala vardır, eminim ki. Seneye okulun hazırlık binası Tuzla- Orhanlı'ya taşınacakmış. Bilinçli tercihler yapmakta fayda var diye düşünüyorum.

Şimdi, esas meselem şu ki; okulun hazırlık eğitimi hakkında bilgi vermek istiyorum. Okuldaki hocalar bana yardımcı olmaya çalışmadı desem yalan söylerim. Çünkü gerçekten yardımcılar. Bir kere yaşları çok büyük değil, sizi anlıyorlar. Benim genel olarak problemim okul yönetimi ile ilgiliydi. Çünkü ben zaten ingilizce bölüm okumuşum. Bir sene de kaybetmişim. E bir de hazırlık okuyarak bir senem daha gidiyor. Seneye vaktinde tamamlayamazsam ne olacak?

Merak edenler varsa, okulu kazanırsanız 3. sınıftan başlatıyor. Alttan ders alabilirsiniz belki ama 2 yılda tamamlama şansınız var. Hadi 2 buçuk yılda diyelim.

Ben Aydın Üniversitesinde ingilizce eğitimde kendime bir taban hazırlamasaydım, yani hocalar bunu sağlamasaydı; bugün gerçekten çok zorlanabilirdim. Bir kere bu hazırlığın kitaplarını sevmiyorum. Sınav şeklini sevmiyorum.

Unutmadan, hazırlık okuyacak öğrenciler; okulun zorunlu tuttuğu orijinal kitap alma durumu var. Almazsanız kitap kodları ile Online verilecek olan ödevlere erişiminiz olmuyor. Dolayısı ile de oradan puan alamıyorsunuz. Eğer korsan kitap alırsanız da denetleme olduğunda fark edilirse ceza alabilme olasılığınız varmış. Hatta hapis cezası filan demişlerdi bir ara, belirteyim.

Bu okuldan hiç mi memnun değilsin diye soracak olursanız, memnunum ama çoğu zaman memnun değilim. Yalan değil bu okulu sevmiyorum. Ama mezun olmak için çabalayacağım elbette.

Dikey Geçişliler olarak hepimizin her zaman her anlamda şansı çok zor. Ben iktisat okuyacağım ama aranızda mühendis, mimar, avukat olmak isteyenler var bu yolla. Benden size tavsiye gerçekten iki yıllık kazandıysanız ve hedefiniz bu bölüm değilse gitmeyin. Tekrar hazırlanın. Benim sadece şu ana kadar 3 senem gitti. Daha gidecek mi belli değil. Yaşıtlarım son sınıfta okurken ben anlamsız şekilde hazırlık okuyup sonra 3. sınıfa geçeceğim. Belki de benim mücadelem böyle olmalıydı. Bilemiyorum. Merak ettikleriniz varsa, yanıtlamaya hazırım. İster yorumla ister maille sorularınızı gönderebilirsiniz. Hoşça kalın.

Son olarak, arkadaşlar İstanbul Medeniyet Üniversitesi 2010 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Özel okul değildir.




SELASTROLOGY . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates